Pekná cesta 15, Bratislava

0905 524 451

kaniansky@coolstranky.sk

SEO Restart 2018

SEO Restart 2018 - Praha

Výborný moderátor, prednášky nabité aktuálnymi informáciami, skvelá atmosféra a ani naše bruchá neškvŕkali prázdnotou - takto má dobrá konferencia vyzerať.

Niektoré konferencie nám sadnú lepšie, niektoré menej. Ak sadnú menej, nie vždy je to výsledkom kvality, niekedy nám témy jednoducho nezapasujú. Buď nás až tak nezaujímajú, alebo sme v danej tématike viac doma ako prednášajúci. Môžeme ale s istotou povedať, že SEO RESTART 2018 nám sadol perfektne.

Sú štyri hodiny ráno. Naša marketingová divízia Coolstranky vyráža z Bratislavy. Je to naša prvá účasť na SEO reštarte. Podľa zoznamu tém a prednášajúcich to vyzerá na super nárez. Pri ideálnej premávke by sme mali prísť v predstihu a chytiť dobré miesta. Naivné. Zdržania na diaľniciach a zápchy pred Prahou nás vyvádzajú z omylu. Nestihli sme úvodné slovo Filipa Postavca a polovicu prednášky Janka Janušku. Prednášková sála je totálne plná SEO ľudí. Ak by tu padla bomba, československé SEO by bolo mŕtve. :) Ledva nájdeme dve miesta, usadíme sa, začíname.

Prednášky:

Janko Januška. spotibo.com

Jankovu prednášku sme nestihli celú, ale linkbuilding nás zaujíma, a tak sme sa základný odkaz snažili zachytiť. Nezabudnite teda, ak budete písať linkuchtivý obsah, Janko má výborný recept. Obsah, ktorý by sa mal linkovať, by mal byť:

  • Linkuchtivý
  • Dosahuje na "cieľovú skupinu"
  • Pohľadí ego
  • Podporíme ho

Odznelo aj kopec ďalších kvalitných tipov, ale aj zdieľaných pomocníkov či informácií. Na Jankov spotibo-blog sa určite oplatí pozrieť. Nájdete tam ako prezentáciu z prednášky, tak aj rôzne predpripravené šablóny na oslovovanie, literatúru, články, ktoré v Spotibo využili na oslovovanie, či nástroje, ktoré vám s linkovaním a jeho vyhodnotením pomôžu.

Zdeněk Nešpor Exorcista na 404 . - 3XX

Nástroje, tipy a triky na presmerovanie URL. Pri redizajne webov sa často stáva, že neodborným presmerovaním URL-čiek môžeme stratiť významnú časť organickej návštevnosti. URL, ktoré mali návštevnosť, sú zrazu bez obsahu, len so škaredým označením 404. Na nové URL, kde sme umiestnili starý obsah, nikto nechodí. Ako presmerovať web správne a čo najviac proces automatizovať? Zdeněk Nešpor  z  LINK-BRAIN dal zopár super tipov a návod ako robiť presmerovanie URL efektívne a vyhnať z webu všetky 404. Vzorce v Exceli na štandardizáciu URL (osekanie URL adries od zbytočného balastu) či vytvorenie redirectorovacej tabuľky, párovanie starých a nových URL v OpenRefine cez plugin Reconsile - CSV. Vzhľadom na to, že naše zameranie smeruje skôr k publisherským webom, ale aj náročnejším aj eshopovým riešeniam, Zdeňkove rady určite čoskoro využijeme.

Link na prezentáciu:https://link-brain.cz/seo-restart-2018/

Michal Voják - Hľadanie príčin pomalého webu a ako to riešiť

V júli 2018 spustí Google ďalší zo svojich updatov. Google Page Speed Update zaradí rýchlosť stránok v mobilných zariadeniach k faktorom, ktoré budú rozhodovať o umiestnení v SERP v mobile. O jeden dôvod naviac prečo by sme mali testovať a optimalizovať rýchlosť webu.

Michla Voják z aw-dew.cz si pre nás pripravil check list - zoznam krokov, ako by sme mali postupovať pri hľadaní príčin pomalého webu. Zhrnul v ňom:

Nástroje na meranie rýchlosti webov.

Dobrý tip: v Google Dew Tools preskúmať (pravé tlačítko myši alebo F12) si môžete otestovať, ako beží váš web napr. v pomalej 3G sieti.

Príčiny, ktoré treba hľadať v backende: Rýchlosť, konektivita, geolokácia a vyťaženosť servera. Typ databázy, cache na DB, GZIP.

A na frontende: veľkosť a formát obrázkov a videí, načítanie CSS Js súborov, externé Js a mnohé ďalšie.

Link na prezentáciu: https://www.aw-dev.cz/checklist-rychlost-webu

Richard Klačko - Google nám vzal 3 milióny a dostal sa za mreže

Titulok prednášky ako z bulváru naznačoval, že pôjde o niečo veľké. Za tajuplným názvom sa skrývala malá senzácia vo svete technického SEO, prípadová štúdia o tom, ako sa Google dostal za # mriežku, čo štandardne nerobí, a začal indexovať duplicitné URL z filtrácie. Spôsobilo to nárast zaindexoavných stránok z 20 000 na 3 milióny. Prečo táto anomália vznikla a ako sa chlapcom z Taste Medio podarilo tento problém vyriešiť? Pri prechádzaní webu našiel Googlebot veľké množstvo URL s / # , čo ho presvedčilo o ich dôležitosti a začal ich indexovať. Vykreslil si stránky s odkazom # cez Javascript. A aké bolo riešenie?

Martin Šimko - Semantický web

Prednáška sa niesla v duchu Semantický web ako ďalší evolučný stupeň vývoja internetu.

Vznik HTTP, World Wide Webu, HTTPS a prvého prehliadača. Po krátkej a zaujímavej exkurzie do histórie, teda toho, čo predchádzalo potrebe dáta viac štrukturovať a ukladať podľa štandardizovaných pravidiel, nám Martin objasnil pojem Semantický web a prečo o tomto koncepte budeme počuť čoraz častejšie.

V druhej časti prednášky sa zameral na štrukturované dáta a na to ako súvisia so semantickým webom a prečo ich implementovať. Štrukturované dáta pomáhajú vyhľadávačom pochopiť obsah webu a ďalej s ním pracovať. Za odmenu Google ponúka tým, čo ich používajú rozšírené výsledky vyhľadávania “rich snippets”, ktoré web zviditeľňujú v SERPe a dávajú mu konkurenčnú výhodu (zvyšujú CTR, nie pozície). Aké typy štrukturovaných dát používať? Prečítajte si celý blog Martina Šimka.

Pavel Ungr - Analýza indexovania so serverovými logmi

Pavel Ungr predviedol praktickú ukážku, ako robí analýzu indexovania pomocou serverových logov. Skvelá technická prednáška, s množstvom užitočných informácií využitelných v praxi. 

 

Marek Prokop - Google Search Analytics

Google Search Console je téma, ktorá nás zaujíma. Tento nástroj patrí k tým, ktoré používame najčastejšie.

Marek nám ukázal, čo všetko sa ukrýva v Google Search Analytics. Ako cez API z Google Search Console vytiahnuť viac dát a v lepšej štruktúre. Naučil nás ako to dosiahnuť jednoduchými scriptami pomocou RStudia alebo RSudia Cloud a ukázal príklad, ako z toho urobiť veľmi elegantný grafický prehľad.

Zaujímavo tiež poukázal na rôzne pohľady na priemery, ktoré nám GSC poskytuje. Napriek tomu, že s GSC pracujeme aktívne a problematiku priemerov si uvedomujeme, niektoré informácie (ako napríklad, že priemerná pozícia je priemer z priemerov z priemerov) je treba “nahlas” povedať, aby sme si ich v plnej miere uvedomili.

Martin Kirschner, Petr Vondrášek - Novinky v Seznam.cz vyhledávání

Martin vedie produktový tím SeznamBota, Peter produktový tím relevancie v Seznam.cz vyhľadávaní.

I keď viac našich projektov je zameraných na Google, pohľad “z druhej strany” je vždy zaujímavý a plný inšpirácie. Seznam vždy viac povie z technického pozadia vyhľadávača a tak tomu bolo aj na SEO Reštarte. Dozvedeli sme sa, ako vyzerá cesta webovej stránky z internetu, cez Seznam do SERPu, aké chystá Seznam zmeny, čo je dôležité pri rozhodovaní o radení výsledkov, ale aj čo chystá Seznam v budúcnosti.

Napríklad z pohľadu indexácie je veľmi zaujímavé uvedomiť si, že rozhodovanie o zaradení do indexu sa deje už na úrovni url adresy. Z url na základe nejakých vzorov, vie robot určiť či ho daná url zaujíma, alebo o ňu vǒbec neprejaví záujem. Tiež že url zo sitemapy majú prednosť, alebo že Seznam pozerá na sezónne stránky inak.
Pre relevanciu má Seznam tri dôležité pravidlá Přesnost - Užitečnost - Kvalita, podobne ako (i keď len jeden z faktorov) Googleodbornosť, autoritu a dôveryhodnosť (E-A-T.

  • Presnosť - ako moc stránka súvisí s dopytom
  • Užitočnosť- ako moc je stránka smerom k dopytu užitočná
  • Kvalita - ako dobre je obsah stránky použiteľný

Ďalšie prednášky v skratke.

Milan Fiala - Analýza konkurencie

Prečo je SEO analýza konkurencie dôležitá a ako ju správne uchopiť a interpretovať. O tom nám prišiel porozprávať Milan Fiala z eVisions Advertising. Pre koho je analýza vhodná, ako stanoviť konkurenciu a aké nástroje na to použiť. SEO Benchmark, Market share a analýza príležitostí. Sledovanie nových odkazov, zmienok, nových kľúčových slov, či ako sa vyvarovať podobných chýb ako konkurencia. Podrobnejší postup na analýzu konkurencie nájdete na tomto odkaze: Checklist analýza konkurencie

Matěj Velička - Taste Perfect Storage: Search rocket to the moon

Matej Velička z agentúry Taste Medio odprezentoval prípadovú štúdiu optimalizácie webu značky Perfect Storage. Hlavné posolstvom prednášky bolo, že poctivými a premyslenými SEO aktivitami sa dajú aj s malým budgetom dosiahnuť kvalitné výsledky. Analýza kľúčových slov, analýza konkurencie a webu a dobrá marketingová stratégia. Príklady, čísla, grafy a návody. Bolo v nej všetko, čo má dobrá case study obsahovať.

Adam Ježek - Linkbuilding v roku 2018

Adam Ježek z Getfound sa s nami podelil o skúsenosti, ktoré taktiky sa im osvedčili pri získavaní spätných odkazov. A ktoré sú naopak podľa neho pre linkbuilding v roku 2018 použiteľné menej. Blogeri, mikroinfluenci, prepápájanie onlinu s offlinom či prepájanie kampaní sú “in”. Broken linkbuilding, registrácia do katalógov, postovanie na fórach či skupovanie starých domén je “out”.

Jakub Chour - SEO APPSide down

SEO pre mobilné aplikácie. Čo vplýva na ranking. Ako sa dostať do prvej desiatky. Metriky ASO = trafic + konverzie. Rozdiel v optimalizácii medzi iOs a Android. Aké postupy a nástroje používať. Jakub Chor z appagent.co nám rozšíril obzory. Jeho prednáška bola príjemným spestrením.

Martin Kůra - Ako sa robí SEO v Spojených Štátoch?

Martin nám ukázal, aké sú špecifiká amerického trhu z hľadiska SEO, a že sa jedná o hyperkonkurenčný trh s vysokou vstupnou bariérou. Ale aj mnohými príležitosťami, najmä pre startupy či lokálne biznisy, ktoré ešte preferujú tradičný spôsob obchodu a len 40 percent z nich má webovú stránku. Z tipov zaujala napr. stratégia založená na slabinách konkurencie či šablóna obsahového plánu. Ak vás zaujíma zahraničné SEO  určite prelúskajte slidy prednášky.

 

Na záver nám nezostáva nič iné, len sa poďakovať organizátorom za super konferenciu. Určite prídeme aj na budúci rok.

Opýtajte sa nás
CAPTCHA
Táto otázka slúži na zistenie, či ste bežný návštevník, kvôli spamu.