Pekná cesta 15, Bratislava

0905 524 451

kaniansky@coolstranky.sk

Novinky v Drupal 8.6

Drupal 8.6 cover

Po polroku práce veľa developerov z celého sveta je tu nová verzia Drupalu s mnohými novými funkciami. Mnohí ľudia ju označujú za najvýznamnejšie vydanie Drupal 8.

Z dlhého zoznamu novýc funkcií sme sa pozreli najmä na prácu s médiami, ktoré vidíme ako najlepšie využiteľné pre našich klientov.

Okrem nového manažmentu médií pribudli napríklad tieto funkcie:

  • inštalácia pomocou jedného príkazu a vylepšené demo - tieto funkcie vidíme ako dôležité pre technicky zameraných ľudí, ktorí rozhodujú o výbere vhodného technického riešenia. Doteraz bolo dosť obtiažne nainštalovať si Drupal len tak a pohrať sa s ním, pretože ste potrebovali mať nainštalovaný webový server, databázový server a vhodnú verziu PHP so všetkými potrebnými rozšíreniami. Samozrejeme sa dali využiť rôzne cloudové služby ako simpletest.me, vo väčšine z nich výsledok ale zmizol po 24 hodinách. S Drupalom 8.6 vám na vyskúšanie stačí iba PHP7 a tento príkaz si ostatné potrebné veci dotiahne sám. Ako databázový server používa SQLite, čiže sa hodí naozaj iba na otestovanie.
  • nový experimentálny modul Workspaces - zaujímavosťou tejto funkcionality je to, že bola jednou z najviac žiadaných v prieskume klietov a taktiež aj to, že na jej UX pracoval Jojo Tóth. Táto funkcionalita je rozšírenie Content Moderation pre náročnejších klientov. Ako typický príklad sa uvádza web novín počas futbalového zápasu, ktorý chce zverejniť novú titulku čo najskôr po ukončení zápasu. Worspaces im umožní vytvoriť neverejné kópie celého webu s odlišnými verziami článkov na titulke a ihneď po skončení zápasu vypublikovať vhodnú verziu. Samozrejmosťou je zlúčenie existujúcich zmien zo živého webu, riešenie konfliktov na spôsob Gitu by malo prísť v ďalších vydaniach Drupalu.

  • označenie jednojazyčných migrácií z Drupal 6 a 7 za stabilné a presunutie multijazyčných migrácií do oddeleného experimentálneho modulu

V nasledujúcom vydaní Drupalu 8 v marci 2019 sa očakávajú nasledovné funkcie:

  • zrušenie oficálnej podpory PHP5 - tento krok je z nutný, pretože viaceré závislosti Drupalu ho už spravili a teda v Drupale nie sú použíté najaktuálnejšie verzie. Pre väčšinu klientov by to nemalo znamenať žiadne problémy, pretože hostingy PHP7 podporujú bez problémov. 
  • posun ku API platforme - konkrétne by to malo znamenať pridanie JSON-API modulu do jadra Drupalu Otázne je pridanie GraphQL do jadra
  • vylepšenie podpory pre Composer
  • stabilizácia multijazyčných migrácií
Opýtajte sa nás
CAPTCHA
Táto otázka slúži na zistenie, či ste bežný návštevník, kvôli spamu.