Pekná cesta 15, Bratislava

0905 524 451

kaniansky@coolstranky.sk

Čo prináša nová Google Search Console


Po upgradovaní rozhrania Adwords nás Google potešil aj úpravou prostredia v Google Search Console. Aké vylepšenia prináša nová GSC oproti starej verzii a aké je praktické využitie nových fičúriek, sa vám pokúsime zosumarizovať v našom najnovšom blogu. 
 
Vývoj nástrojov, ktoré pomáhajú online marketérom pri ich práci, napreduje naozaj míľovými krokmi. Držať krok s tempom vývoja, ktoré nasadil Google, chce naozaj dobrú kondičku v podobe neustáleho vzdelávania, skúšania a testovania. U nás v CoolStránkach je testovanie nových nástrojov obľúbenou disciplínou, pomocou ktorej hľadáme nové možnosti, ako našim klientom pomôcť splniť ich ciele, zvýšiť návštevnosť a zisky.  

Google Search Consola je pre SEO základný a nenahraditeľný nástroj, ktorý zobrazuje dopyty vyhľadávania, návštevnosť stránok z týchto dopytov, indexovanosť webových stránok, možnosť nahrania sitemapy webu a mnohé iné funkcionality. Nová Consola má okrem vylepšeného dizajnu aj zopár nových funkcií, ktoré stojí za to spoznať.

 

História zmien novej Google Search Console

4.9.2018   Google oznámil,  že Google Search Console už viac nie je v testovacej BETA verzii. Bola pridaná funkcia kontroly webovej adresy a ručné akcie.
21.8.2018 Google pridal ďalšie funkcie: odkazy, použiteľnosť v mobilných zariadeniach a manažment stránky. 
8.1.2018   Google sprístupnil Beta verziu Search Console pre všetkých užívateľov. Dostupné reporty: pokrytie indexu, výkonnosť a AMP status.
1.8.2017   Google spustil novú Search Console a pozval vybraných užívateľov na jej testovanie.

 

Kontrola webovej adresy

Praktickou funkciou, ktorá v predošlej verzii chýbala je kontrola webovej adresy. Načítanie URL prebieha v reálnom čase, takže informácie o stránke sú aktuálne, nie sú založené na poslednom indexovom prehľadávaní danej adresy. Pomocou URL inspection môžete zistiť, či je URL zaindexovaná, či sa nachádza v sitemape, jej canonical, dátum posledného indexového prehľadávania či sprostredkujúcu stránku. Dostanete sa na ňu cez odkaz s ikonou lupy. Nájdete ju v hlavnom ľavom menu a v prehľadoch výkonnosti a pokrytia pri jednotlivých URL adresách.


Ručné akcie

V prípade ak, vám Google udelí manuálnu penalizáciu, upozornenie  na ňu sa vám zobrazují  v hlavnom prehľade. V starej verzii bolo viditeľné, len keď ste sa k nemu preklikali v menu. 

Google search console - manual action

Použiteľnosť v mobilných zariadeniach

Ako u starej verzii, len vo vylepšenom dizajne, je súčasťou novej Consoly aj použiteľnosť webu v mobilných zariadeniach. Definuje  problémy s responzivitou u jednotlivých stránok. Novou vlastnosťou je Mobile friendly test, ktorého výsledkom je to, či je vaša stránka mobile friendly, aké problémy je potrebné fixnúť ( príliš malý text, obsah je širší ako obrazovka, prvky webu su príliš blízko pri sebe ) a screenshot danej URL.


Odkazy

Sumár interného a externého linkovania nájdete v novej console v ľavom menu, položka odkazy. Čo sa týka funkcionality, nelíši sa veľmi od pôvodnej verzie, až na možnosť filtrovania odkazov .


Nová Search Consola  je viac UX 

“Feedback užívateľov zohráva kľúčovú rolu pri vytváraní UX rozhrania novej GSC." Citujeme z Google Webmaster Central blogu. User Experience Inžinieri z Googlu odviedli naozaj kus dobrej práce. Usporiadanie prvkov je prehľadnejšie, navigácia intuitívnejšia a filtrovanie predstavuje úplne nový zážitok. 

Viac dát a lepšie filtrovanie


Staršia verzia GSC zobrazovala len dáta za posledné tri mesiace, čo sa síce dalo poriešiť zálohovaním v Google Spreadsheet a následným filtrovaním a prehrabávaním sa v Openrefine, ale úplne praktické riešenie to určite nebolo. Takže dostupnosť dát vyhľadávania na webe za uplynulých 16 mesiacov, plus vylepšené filtre (filtrovanie podľa viacerých kritérií) je pozitívna zmena, ktorá nám dáva nové možnosti, ako z dát vyťažiť čo najviac užitočných informácií. 

Pokrytie indexov 


Dôležitou zmenou v novom nástroji je fakt, že nám Google poodhaľuje aj to, ako premýšľa pri indexovaní webstránok. Zatiaľ čo v minulosti sme mali k dispozícii dáta ako počet zaindexovaných stránok, chyby indexového prehľadávania, stránky 404 a tým sa sumár dostupných informácií končil. Dnes nám prehľad pokrytie indexov poskytuje oveľa komplexnejšie informácie. Google rozdelil stránky do štyroch skupín - chyba, platné s upozornením, platné a vyňaté. 

Chyby a upozornenia je možné po ich oprave overiť, Google nám dá spätnú väzbu, či opravu akceptoval.  


Status indexovania platné je ideálny stav, ktorý chceme dosiahnuť u všetkých URL, okrem tých, ktoré indexovať nechceme. 

Najviac informácií dostaneme pri stránkach označených ako vyňaté, kde sú ako dôvod uvedené príčiny neindexovania. Nie všetky znamenajú chyby, niektoré boli z indexu vylúčené zámerne, napríklad: presmerovaním, označením stránky za kanonickú alebo inak. 

 

Search Console help 


Novinkou je aj prepracovaná a prehľadná Search Console help, ktorá zodpovie na všetky vaše otázky ohľadne novej GSC. 


Zatiaľ nie sú všetky funkcie dostupné


Pre tých, ktorí nemajú radi zmeny, respektíve si na zmeny ťažšie zvykajú, :) funguje paralelne s beta verziou aj jej predchodkyňa. Medzi verziami sa môžete jednoducho prepínať cez navigáciu v ľavom menu. V novej Console však zatiaľ nenájdete všetky vymoženosti, na ktoré ste boli zvyknutí. Google ich postupne pridáva a po dokončení updatu plánuje starú verziu odstrániť. 

My už novú Consolu používame a priebežne sledujeme, čo sa v nej dopĺňa. Tento blog budeme postupne aktualizovať. 

Tomáš Lukáč Junior SEO špecialista

Opýtajte sa nás
CAPTCHA
Táto otázka slúži na zistenie, či ste bežný návštevník, kvôli spamu.