Pekná cesta 15, Bratislava

0905 524 451

kaniansky@coolstranky.sk

Čo som získala ako stážista?

lucia - stážistka

V júni 2017 som mala pred sebou stanovený jasný cieľ, nájsť si prácu v marketingu. Preto ako každý uchádzač o prácu som začala všade hľadať voľné pozície, ktoré by spĺňali moje predstavy. Zaujala ma pracovná ponuka na pozíciu stážistu online marketingu v CoolStránkach. Poslala som žiadosť a mala som šťastie, prijali ma! Pre mňa to bol veľký úspech lebo moja jediná skúsenosť s online marketingom, bola pridávanie príspevkov na Facebooku. Prvý mesiac som sa najprv len “obzerala”, hľadala som sa v marketingových pojmoch a snažila pochopiť ako to vlastne všetko funguje.

Moje skúsenosti

Na začiatku ma viedol môj “šéf” Vilo, ktorý mi ukazoval ako pracovať s Google Analytics a Google Adwords. Popri tom som robila aj administrátora na webových stránkach, kde som nahadzovala články, opravovala som “403 error”, a prepisovala som chybné texty a nadpisy. Keď som už bola pripravená pracovať samostatne, mala som na starosti optimalizáciu webstránok pre vyhľadávače, spravovanie PPC kampaní cez Analytics a Adwords, copywriting a ďalších veľa drobných vecí, ktoré mi boli pridelené.

 

Môj pohľad

Moja 9 mesačná cesta v CoolStránkach sa končí a ako moju poslednú úlohu som dostala urobiť rozhovor sama zo sebou :). Preto som sa rozhodla zhodnotiť týchto pár bodov, ktoré považujem za základne body pri rozhodnutí, či niekde pracovať ako stážista.

 

  • Stážista získa praktické skúsenosti a schopnosti priamo z praxe
    Pravda a zistila som, že v práci musím riešiť omnoho komplexnejšie veci ako v škole, ktoré ale dávajú väčší zmysel. Ako študent som musela zvládnuť time manažment, rozdeliť si čas medzi prácou, školou, rodinou, priateľmi a svojim voľným časom. Moja stáž nebola len o plnení úloh, ktoré mi boli pridelené ale mohla som dávať aj vlastné návrhy a následne ich realizovať.

  • Stážista získa potvrdenie o odbornej praxi
    Získa, ale ja som si v prvom rade nehľadala stáž iba kvôli tomu aby som mala pečiatku na papieri. Mala som cieľ pracovať v marketingu a zistiť ako to reálne funguje. Našťastie sa mi to podarilo. Potvrdenie o odbornej praxi bol pre mňa bonus, pre mňa bolo dôležitejšie, že som mohla pracovať tam kde som chcela.

  • Stážista získa prehľad a zručnosti, rozšíri si svoje obzory a zistí, ktorým smerom sa v živote ne/bude uberať.
    Rozšírenie obzorov pri online marketingu platí dvojnásobne, kedže ako optimalizátori webstránok načítame toľko textu, že by sme sa mohli pasovať za odborníkov :). Pre mňa to bolo aj cibrenie mojich zručnosti, musela som sa prestať spoliehať na to, že niekto po mne moju prácu opraví. Musela som sa začať spoliehať sama na seba a svoje vedomosti, čo pre mňa na začiatku bol problém lebo som bola zvyknutá, že niekto to po mne pozrie a upozorní ma na chyby. Preto som musela zapracovať na detailnom odovzdávaní úloh a mojom vyjadrovaní pri písaní reportov, aby im pochopili aj moji kolegovia nielen ja.

  • Stážista získa stáž, ktorú si vybral a s ňou možno aj svoju vysnívanú prácu
    Pravdaže, keď som sa rozhodla, že sa budem venovať marketingu na začiatku som mala naivné predstavy, že sa hneď budem podieľať na reklamnej kampani, ktorá pôjde do tlače alebo bude rozšírená na sociálnych sieťach. Vôbec som si neuvedomila, že reklama a marketing je široký pojem. Preto som sa na začiatku zamerala na správu PPC kampaní a po nejakom čase ma to zaviedlo aj ku copywritingu. Najhoršie je, že ešte nie som rozhodnutá, ktorej konkrétnej oblasti sa chcem venovať. Uvidím po čase, kde ma marketing prirodzene “zaveje” :).

 

Atmosféra v CoolStránkach

V CoolStránkach som začínala keď v kancelárií boli len štyri stolíky a dvaja stáli zamestnanci. Dnes je nás tu osem a stihli sme vymeniť aj kanceláriu. Ale jedna vec, čo sa nezmenila je to, že som zostala sama baba v kolektíve. Preto som ich často obohacovala rôznymi zaujímavými témami. Kedže som mala na starosti aj stránku o spodnom prádle, moji kolegovia boli neraz informovaní, čo sa deje v “ženskom svete”. Dokonca som dostala svoj ružový pohár na čaj :). Čo sa mi páčilo, že v kancelárií vládne neformálna a priateľská atmosféra, kolegovia sú ochotní všetko ukázať a vysvetliť. A porozprávať sa o všelijakých možných témach.

 

Pracovnú stáž môžem len odporučiť, získala som nové znalosti a skúsenosti. Mala som odborný dohľad môjho mentora “šéfa” Vila, ktorý ma zasvätil do “tajov” marketingu a potom následne dozeral na moje pridelené úlohy. Vďaka tejto stáži som dostala priestor na svoj osobný rozvoj. Preto to bola pre mňa veľmi pozitívna a obohajúca skúsenosť.

 
Opýtajte sa nás
CAPTCHA
Táto otázka slúži na zistenie, či ste bežný návštevník, kvôli spamu.